Οι καβαλάρηδες της Ελάτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα (Απρίλιος 2018)Κάθε χρόνο αναβιώνει στην Ελάτη το έθιμο της μετάβασης των καβαλάρηδων στη Μονή του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα, όπου σύμφωνα με τη παράδοση, παραλαμβάνουν από εκεί την Ιερή Κάρα του Αγίου και την μεταφέρουν στο χωριό για προσκύνημα. 
Σαν έθιμο αναβιώνει τα τελευταία έντεκα χρόνια. Η μεταφορά της εικόνας και των ιερών λειψάνων γίνεται για λόγους ευλογίας, γιατί η ζωή των κατοίκων της περιοχής είναι στενά συνδεδεμένη με το μοναστήρι. Έτσι, με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι του χωριού δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους και ζητούν βοήθεια για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων.
Φέτος το έθιμο αναβίωσε στις 14 και 15 Απριλίου 2018, την Κυριακή του Θωμά. Η μετάβαση των καβαλάρηδων ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, όπου κατευθύνθηκαν στο χώρο του μοναστηριού στη Ζάβορδα, στον οποίο και διανυκτέρευσαν. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή του Θωμά, οι καβαλάρηδες με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρέλαβαν από τον ηγούμενο της Μονής, αρχιμανδρίτη Σεραφείμ, την οστεοθήκη με το λείψανο του Αγίου. Στη συνέχεια, η  πομπή πήρε το δρόμο της επιστροφής. Η διαδρομή ήταν συνολικά 20 χιλιόμετρα και έγινε μέσω της νέας γέφυρας Παναγιάς – Παλιουριάς. Στην είσοδο της Ελάτης, ο ιερέας, ο κοινοτάρχης και όλοι οι κάτοικοι του χωριού τους επιφύλασσαν θερμή υποδοχή και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε ευχαριστήρια δέηση και τέθηκαν τα λείψανα σε προσκύνημα.
Τις επόμενες μέρες, κάθε οικογένεια της Ελάτης θα παραλάβει την οστεοθήκη με το ιερό λείψανο στο σπίτι της για κάποιες ώρες, να προσκυνήσει και να ζητήσει τη βοήθεια του αγίου. Η επιστροφή του λειψάνου στο μοναστήρι θα γίνει μετά από ένα περίπου μήνα.
Παρακολουθήστε το βίντεο της αναχώρησης των καβαλάρηδων από την Ελάτη, την παραλαβή του ιερού λειψάνου και την επιστροφή τους πίσω στο χωριό:

(Πηγή βίντεο: mikrovalto.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Από το Blogger.