Αφιέρωμα στη Μονή Ευαγγελισμού Παναγίας Μπουνάσιας


Στην Παλιουριά, σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων, κοντά στη Μπουνάσια, την ψηλότερη κορυφή των Καμβουνίων είναι χτισμένη η Μονή του Ευαγγελισμού της Παναγίας Μπουνάσιας, γνωστή στους ντόπιους κατοίκους με τη σύντομη ονομασία Παναγία Ευαγγελίστρια.
 

Το μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας χρονολογείται γύρω στο 1148 και για αρκετούς αιώνες γνώρισε μεγάλη άνθιση, καθώς συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό μοναχών. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι την περίοδο της Τουρκοκρατίας και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, η Μονή υπήρξε χώρος συγκέντρωσης αρματολών και κλεφτών, όπως επίσης και καταφύγιο γνωστών Μακεδονομάχων, ανάμεσά τους και του Γρεβενιώτη Θεόδωρου Ζιάκα. 

Το καθολικό του μοναστηριού είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της  Θεοτόκου, εξ' ου και η ονομασία της Μονής. Έτσι, το μοναστήρι τυπικά γιόρταζε δύο φορές το χρόνο. Μία στις 25 Μαρτίου, την γιορτή του Ευαγγελισμού, από όπου έχει και την ονομασία του, και την άλλη στις 15 Αυγούστου, στην κοίμηση της Θεοτόκου, δεδομένου ότι η Μονή θεωρείται ότι βρίσκεται υπό τη σκέπη της Παναγίας.

Πλέον, το μοναστήρι δεν λειτουργεί, δεν υπάρχουν μοναχοί ενώ είναι έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης. Για να εισέλθει κανείς στη Μονή, πρέπει να περάσει την μεγάλη ξύλινη πόρτα, η οποία κλείνει με ένα μεγάλο σιδερένιο μάνταλο.


Η πόρτα αυτή είναι ενιαία με ένα ψηλό τοίχος, το οποίο περικλείει όλα τα κτίρια της Μονής. Γύρω από τον κυρίως Ναό και στην εσωτερική μεριά αυτού του τοίχους υπάρχουν βοηθητικοί χώροι και τα κελιά των μοναχών που κάποτε κατοικούσαν εκεί.


Μόλις περάσει κανείς την πόρτα, υπάρχει μια πηγή με γάργαρο τρεχούμενο νερό και ακριβώς από δίπλα η καμπάνα του μοναστηριού.

Στην είσοδο του Ναού, υπάρχει ζωγραφισμένη με κόκκινο χρώμα μια τοιχογραφία που αναπαριστάνει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Παρόλο που το μοναστήρι πλέον δεν λειτουργεί, εντούτοις αρκετός κόσμος το επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά για να απολαύσει και τη μαγευτική θέα της λίμνης του Ιλαρίωνα που φαίνεται στο βάθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Από το Blogger.